Yleistä

Pariisin hintataso on yleisesti ottaen korkeampi kuin monissa muissa Euroopan kaupungeissa. Ruoka, juomat, majoitus ja julkisen liikenteen hinnat ovat keskimäärin kalliimpia kuin esimerkiksi Etelä- tai Itä-Euroopassa. Hintatasoon vaikuttaa myös suurkaupungin asema ja Pariisin maine yhtenä maailman tärkeimmistä turistikohteista. Erityisesti kuuluisilla nähtävyyksillä, kuten Eiffel-tornilla tai Louvren museolla, voi olla korkea hinta.

Majoitus

Pariisissa on tarjolla laaja valikoima erilaisia majoitusvaihtoehtoja, aina edullisista hostelleista luksushotelleihin. Keskimääräinen hotellihuoneen hinta Pariisissa voi olla korkeampi kuin monissa muissa eurooppalaisissa kaupungeissa. Kuitenkin vaihtoehtoja on saatavilla riippuen matkabudjetista ja henkilökohtaisista mieltymyksistä.

Pienet yksityiset hotellit voivat tarjota kohtuullisen hintaisia huoneita, mutta sijainti voi olla kauempana keskustasta. Ketjuhotellit, kuten Ibis tai Novotel, tarjoavat usein hieman korkeamman hinnan, mutta hyvän palvelutason ja keskeisen sijainnin. Jos haluaa hieman luksusta, luksushotellit, kuten Le Meurice tai Hotel Plaza Athenee, tarjoavat ylellisiä huoneita ja palveluita, mutta niiden hinnat voivat olla erittäin korkeat.

Palvelut

Pariisissa ruoan ja juoman hintataso voi olla korkea, varsinkin keskustan alueilla ja turistikohteissa. Ravintoloissa illallinen voi maksaa keskimäärin noin 20-40 euroa henkilöä kohti, riippuen ravintolasta ja tilattavista ruokalajeista. Lounaat ovat yleensä edullisempia ja monissa kahviloissa voi saada maukkaan aamiaisen pariisilaisin hinnoin.

Julkisen liikenteen hinnat Pariisissa voivat vaihdella. Metro- ja bussiliput ovat edullisia ja järkevin tapa liikkua kaupungissa. Usein voi myös ostaa päivälippuja tai viikonloppulippuja, jotka antavat rajattoman matkustusoikeuden tietyn aikavälin ajan.

Muut palvelut, kuten kaupat ja tavaratalot, vaatteet ja muoti, voivat myös olla hieman kalliimpia kuin muualla Euroopassa. On kuitenkin hyvä muistaa, että Pariisi tarjoaa monipuolisen valikoiman ostosmahdollisuuksia ja jokainen voi löytää hintaryhmäänsä sopivia tuotteita.

Ravintolat

Pariisissa ravintoloiden hintataso vaihtelee huomattavasti. Kaupungista löytyy sekä edullisia pikaruokaravintoloita että hienoja huippuravintoloita.

Edullisimmillaan aterian voi saada jo noin 10-15 eurolla, kun taas hienommissa ravintoloissa hinnat voivat nousta jopa yli 100 euroon per henkilö. Useimmissa ravintoloissa lounas on edullisempi kuin illallinen, ja monissa paikoissa on myös tarjolla erilaisia menuvaihtoehtoja, joiden avulla voi säästää rahaa.

Pariisin ravintoloiden hintatasoon vaikuttaa myös niiden sijainti kaupungissa. Yleensä keskustan alueella sijaitsevat ravintolat ovat hieman kalliimpia kuin syrjäisemmillä alueilla.

Elintarvikkeet

Elintarvikkeiden hintataso Pariisissa on suurin piirtein samankaltainen kuin muualla Ranskassa. Hintahaitari vaihtelee eri tuotteiden välillä, mutta yleisesti ottaen ruoka on hieman kalliimpaa kuin Suomessa.

Pariisissa on kuitenkin hyvin saatavilla erilaisia supermarketteja ja ruokakauppoja, joten edullisemman ruoan löytäminen on helppoa. Hinnat vaihtelevat myös kauppojen välillä, joten kannattaa vertailla eri paikkoja ennen ostosten tekemistä.

Monille matkailijoille kuuluisat Pariisin markkinat ovat myös hyvä paikka ostaa tuoreita paikallisia elintarvikkeita kohtuuhintaan. Aamumarkkinoilla on tarjolla esimerkiksi hedelmiä, vihanneksia, juustoja ja leipää.

Alkoholi

Pariisin baareissa ja ravintoloissa alkoholin hintataso voi vaihdella suuresti. Olut on yleensä hieman edullisempaa kuin viini tai vahvemmat alkoholijuomat.

Pariisissa on myös paljon viinibaareja, joissa voi maistella erilaisia paikallisia viinejä kohtuulliseen hintaan. Viinipullon hinta vaihtelee huomattavasti sen laadun ja alkuperän mukaan.

Alkoholin hintatasoon vaikuttaa myös ravintolan sijainti ja taso. Yleensä keskustassa sijaitsevat baarit ja ravintolat ovat hieman kalliimpia kuin syrjäisemmillä alueilla.

On myös hyvä muistaa, että Pariisissa anniskelu on yleisesti ottaen kallista. Esimerkiksi ravintolassa ostettu lasillinen viiniä voi maksaa useita euroja, kun taas pullo supermarketista ostettuna voi olla huomattavasti halvempi.

Pääsyliput

Pariisissa hintataso vaihtelee nähtävyyksittäin, ja pääsyliput voivat olla melko hintavia. Esimerkiksi Eiffel-tornin huipulle kiipeäminen maksaa noin 25 euroa aikuisilta ja noin 12 euroa lapsilta. Louvren museoon sisäänpääsymaksu on noin 15 euroa, ja pääsy Notre-Damen katedraaliin on ilmainen, mutta jonottaminen voi olla aikaa vievää.

Monissa nähtävyyksissä on kuitenkin tarjolla erilaisia alennuksia, esimerkiksi opiskelijoille ja seniorikansalaisille. On myös mahdollista ostaa yhdistelmälippuja useampaan nähtävyyteen, mikä voi säästää hieman rahaa.

Liikenne

Pariisin julkinen liikennejärjestelmä on erittäin laaja ja toimiva. Metrossa ja busseissa matkustaminen on helppoa ja edullista. Yksittäisen metromatkan hinta on noin 1,90 euroa, ja 10 matkan vyöhykekortti maksaa noin 14 euroa.

Taksi on myös yksi vaihtoehto liikkumiseen, mutta hintataso on korkeampi kuin joukkoliikenteessä. Taksin aloitusmaksu on noin 4 euroa ja kilometrihinta noin 1,60 euroa.

Pariisista löytyy myös paljon mahdollisuuksia vuokrata polkupyöriä tai sähköpotkulautoja. Niitä voi vuokrata esimerkiksi tunti- tai päivähinnoilla.

Vinkit

Pariisiin matkustaessa kannattaa ottaa huomioon muutamia vinkkejä, jotta lompakko ei tyhjene liian nopeasti.

Ensinnäkin, ruuan hintataso ravintoloissa voi olla varsin korkea, joten kannattaa harkita myös itse ruuanlaittoa esimerkiksi hotellihuoneessa tai vuokra-asunnossa. Samoin juomien hinnat voivat olla korkeita ravintoloissa, joten kannattaa harkita myös veden tai juomien ostamista kaupasta.

Toiseksi, shoppailijoiden kannattaa tutustua Pariisin lukuisiin alennusmyynteihin, jotka järjestetään tiettyinä ajankohtina vuodessa. Tällöin voi tehdä hyviä löytöjä esimerkiksi vaatteiden ja asusteiden osalta.

Lisäksi, jos haluaa tutustua nähtävyyksiin, joissa on pääsymaksu, kannattaa harkita matkan suunnittelua etukäteen ja pääsylippujen ostamista verkkosivuilta. Tällöin voi säästää aikaa, kun ei tarvitse jonottaa lippujen osto paikalle.

Pariisissa on myös paljon ilmaisia tai edullisia tapahtumia, joihin kannattaa tutustua esimerkiksi paikallisten tapahtumakalentereiden tai matkailusivustojen avulla. Näin voi kokea kaupungin tarjontaa edullisesti tai ilmaiseksi.