PARIISIN NÄHTÄVYYDET

Riemukaari (Arc de Triomphe )

Riemukaari on yksi Pariisin kuuluisimmista nähtävyyksistä. Riemukaari on suuren portin muotoon rakennettu monumentti, jolla juhlistetaan sotavoittoa. Se rakennettiin Napoleonin sotaretkien ja suuren armeijan kunniaksi vuonna 1836. Riemukaaren ulkopuolta korostavat Napoleonin taisteluja kuvaavat klassiset kuva-aiheet ja jonka sisäpuolelle on kaiverrettu 660 ranskalaisen sankarin nimi. Myöhemmin Riemukaaren alle on sijoitettu ensimmäisessä sodassa taistelleen tuntemattoman sotilaan hauta. Kattotasanteelle 50 metrin korkeuteen vie 284 rappusta, mutta vanhukset ja liikuntarajoitteiset pääsevät hissillä. Tasanteelta aukeaa näkymä tähden muotoiselle avenuelle ja maailman loistokkaimmalle pääkadulle Champs-Élyséelle.

Notre Dame

Notre Damen katedraali sijaitsee Pariisin keskustassa, Seine-joen Citén saarella. Sisäänpääsy katedraaliin on maksuton, mutta näköalakierros kellotorniin on maksullinen. Kierrokselle voi joutua odottamaan useita tunteja. Kellonsoittajan kirkontorniin on 422 askelmaa. Ensimmäisellä tasanteella on matkamuistomyymälä ja ylhäältä tornista näkymä koko Pariisin. Notre Damen katedraali on nykyään suosittu matkailukohde, jossa vierailee vuosittain 14 miljoonaa matkailijaa.

Eiffel-torni

Eiffel-torni on Europan tunnetuin monumentti. Se rakennettiin vuoden 1889 maailmannäyttelyyn Ranskan vallankumouksen satavuotismuiston kunniaksi. Eiffel-torni kohoaa 320 metrin korkeuteen. Kauniilla säällä ylhäältä voi nähdä Pariisin upeat maisemat. Näköaloja saa katsella kolmelta tasanteelta ja osaan pääsee portaita. Ensimmäiseltä tasanteelta löytyy kauppoja, ravintola ja näköalagalleria.

Louvre

Pariisi, Louvren pyramidiLouvren taidemuseo on Pariisin suurin museo. Se on yhdeksän miljoonan kävijämäärällään maailman suosituin museo. Ennen Louvreen menoa kannattaa miettiä mitä haluaa nähdä, sillä 350000 teoksen kiertäminen kestäisi yhdeksän kuukautta. Louvren suosituin kohde Leonardo da Vincin klassikkoteos Mona Lisa. Sesonkiaikana jonot turvatarkastukseen ja sen jälkeen lipunmyyntiin ovat todella pitkät. Vähiten ruuhkaa on aamupäivisin.

Disneyland

Disneyland sijaitsee 35 kilometrin päässä Pariisin keskustasta. Yli 40 hehtaarin alueelle rakennettu Disneyland koostuu kahdesta teemapuistosta eli Disneyland-puistosta ja Walt Disney studioista. Huvipuiston keskuksena on Main street, jonka varrella on kauppoja ja ravintoloita. Kadun päässä kohoaa Prinsessa Ruususen vaaleanpunainen satulinna.

Versailles

Ranskan kuningattarella Marie Antoinettella (1755–1793) oli oma valtakunta Versailles’n linna-alueen reunassa. Siellä saivat vierailla vain harvat ja valitut. Nyt se on avoinna kaikille. Kuningattaren puutarhoihin on vapaa pääsy vuoden ympäri lukuun ottamatta kesäviikonloppuja. Silloin peritään pääsymaksu suihkulähdenäytösten aikana. Linnojen sisätiloihin pääsy on aina maksullista. Versailles sopii melko hyvin myös liikuntarajoitteisille, sillä kaikkiaan yli 800 hehtaarin alueeseen voi tutustua myös minijunalla tai vuokrattavalla sähköjunalla kulkien. Tarjolla on myös polkupyöriä ja hevosajelua. Lounaan voi nauttia Versailles’n linna-alueen puistoravintolassa kanaalin varrella.

Versailles’hin pääsee Pariisista lähijunalla RER-C, joka ajaa Seinen vasenta rantaa Versailles-Rive Gauche-asemalle tai bussilla 171, joka lähtee Pariisin metrolinjan numero 9 päätepysäkiltä (Pont de Sevres) ja ajaa suoraan linnan eteen. Aikaa kannattaa varata koko päivä, sillä alue on laaja ja nähtävää on paljon.

Père-Lachaise

Père-Lachaisen on maailman suosituin hautausmaa Kaakkois-Pariisissa. Napoleon perusti hautausmaan vuonna 1804. Père-Lachaiseen on haudattu Jim Morrison, Frederic Chopin, Edith Piaf, Oscar Wilde ja Maria Callas. Doors-yhtyeen solistin Jim Morrisonin hautaa vartioidaan tarkasti, sillä alkuperäinen hautakivi varastettiin vuonna 1990. Hautausmaalla käy vuosittain yli 3.5 miljoonaa vierailijaa. Père-Lachaisen hautausmaa sijaitsee osoitteessa Rue de Repos 16.

Marais

Marais on Pariisin vanhimpia kaupunginosia, jonka suojeluliike ehti pelastaa 70-luvun purkutuomiolta. Musee Picassossa (5 rue de Thorigny, metro Saint Sebastian) on maailman suurin yhtenäinen taiteilijan omien töiden kokoelma. Maraisissa on viehättäviä kauppoja ja ravintoloita ja idyllisiä kujia kuten Rue des Francs Bourgeois, Rue de la Verrerie ja Rue du Roi de Sicile. Saint Paulin kaunis kirkko kätkee sisälleen Delacroixin maalauksen Jeesus Getsemanessa sekä Victor Hugon lahjoittamat simpukanmuotoiset vihkivesimaljat. Kirkon takaa Village Saint Paulilta löytyy antiikkikauppoja toinen toistaan seuraavilta sisäpihoilta. Vosgesin aukiolla (Place des Vosges) käytiin 1600-luvulla usein kaksintaisteluja. Pariisin vanhin aukio on varmasti yksi koko maailman kauneimmista. Aukion rakennutti Henrik IV. Aukion laidalla on 36 taloa, joiden julkisivut ovat punaista ja keltaista tiiltä ja kiveä ja ikkunoin varustetut katot liuskekiveä. Talot ovat nykyisin yläluokan asuinpaikka. Kaikki voivat kuitenkin nauttia siitä ja kaarikäytävien taidegallerioista. Aukion kulmalla on kirjailija Victor Hugon museo.

Montparnasse

Montparnassen huipulle 200 metriin pääsee hissillä, josta aukeaa 360 asteen maisema kauniiseen kaupunkiin ja esimerkiksi jättimäiseen Louvreen koko komeudessaan. Ulkoilmatasanteen ohella huipulla sijaitsee viihtyisä Le Ciel de Paris-ravintola, jossa on myös teesalonki ja samppanjabaari. Nauti 56.kerroksen näköalasta elegantissa miljöössä vaikka aamiaisella. Tornin juurella voi shoppailla Galeries Lafayette-tavaratalossa. Montparnasse sijaitsee osoitteessa Avenue du Maine 33. Lähin metroasema on Montparnasse-Bienvenue.

Montmartre

Vähän matkaa metroasema Anversilta, rue de Steinkerquelta ylöspäin alkaa köysiratavaunu Pariisin kauneimmalle kukkulalle Montmartrelle. Kukkulan alueella on kylämäinen tunnelma mukulakivikatuineen, museoineen ja taiteilijoineen. Kukkulalla sijaitseva Sacré-Cœur-basilika ja vanhat talot kätkevät sisäänsä historiaa ja tarinoita. Sen vieressä, Place du Tertren taiteilija-aukiolla ikuistetaan kynin ja siveltimin tuhansia turisteja joka päivä. Kirkkoon pääsee ilmaiseksi, mutta torniin myydään lippuja. Kukkulalle pääsee myös kiskohissillä, kaupunkijunalla, bussilla tai taksilla.

Luxembourgin puisto

Luxembourgin puisto on yksi Pariisin kauneimmista. Puisto lammikoineen ja penkkeineen on kuin Edelfeltin maalauksessa. Vehreyden ja kukkaloiston keskellä on satakunta veistosta. Punaiset, siniset ja keltaiset kukat sekä tammet ja vaahterat värittävät tätä senaattoreiden puistoa, jota koristavat Ranskan kuningattaria esittävät marmoripatsaat. Luxembourgin alueella on kahdeksankulmainen vesiallas ja kivoja terasseja. Lähellä sijaitsee Pantheonin temppeli, jonka alle rakennetuissa hautaholveissa lepäävät monet Ranskan suurmiehet ja- naiset, muun muassa Voltaire, Victor Hugo sekä Marie ja Pierre Curie.

Grande Arche

Grande Arche on 110 metriä korkea kaari, joka sijaitsee La Defensen kaupunginosassa. Tämä Riemukaaren isoveljeksi kutsuttu kaari on tehty lasista, marmorista ja betonista. Kaaren huipulle pääsee lasihissillä, josta on huikeat maisemat Pariisin ylle. Näköalatasanteella on myös ravintola ja vaihtuvia näyttelyitä. Lasinen riemukaari on osa Francois Mitterrandin rakennuttamaa jättiläismäistä  toimistokompleksia.

Centre Pompidou

Modernin taiteen keskus on Pariisin erikoisimpia rakennuksia. Se on nykymaailman kuuluisimpia modernin arkkitehtuurin saavutuksia. Rakennus on ikään kuin käännetty nurinpäin jättämällä värikkäät putket näkyviin. Sieltä löytyvät maailman laajimmat kokoelmat, joissa riittää katsottavaa. Centre Pompidoussa on erinomainen modernin taiteen kansallismuseo, elokuvateatteri, kirjasto, kauppoja ja esitystiloja. Välillä voi pitää taukoa ja nousta julkisivun rullaportaita rakennuksen katolle ihailemaan näkymiä Pariisin kattojen ylle. Sieltä näkyvät Eiffelin torni, pohjoisessa Montmartre ja etelässä Montparnassen pilvenpiirtäjä. Kauniilla ilmalla katse saattaa kantaa La Defenselle saakka. Ylhäältä löytyy myös trendiravintola Georges.

Moulin Rouge (Punainen Mylly)

Eräs maailman kuuluisimmista kabareeravintoloista. Moulin Rougesta on muodostunut ranskalaisen kulttuurin ja vuosisadan vaihteen pariisilaisen boheemielämän symboli. Kabareeravintola sijaitsee Pigallen punaisten lyhtyjen alueella Pariisin kahdeksannessatoista kaupunginosassa lähellä Montmartrea. Moulin Rougessa ovat esiintyneet mm. Yvette Guilbert, La Goulue, Jane Avril ja Le Petomane. Moulin Rouge sijaitsee osoitteessa 82 Boulevard de Clichy ja se on avoinna jokapäivä klo 21–01.

Pompidou-keskus

Pompidou-kulttuurikeskus on 60000 modernin taiteen ja nykytaiteen teoksen galleria. Jo itse rakennus on kuin taideteos, ulkoseiniä koristavat värikkäät ilmastointi- ja sähkökanavat sekä hissit.Pompidou-keskuksessa on myös hieno Georges-kattobaari. Lähin metroasema on Rambuteau.

 Sacré-Cœur

Pariisin korkealla kukkulalla sijaitseva valkoinen Sacré-Cœur (Pyhä Sydän) on kaupungin valokuvatuimpia nähtävyyksiä. Pyhättö rakennettiin Ranskan ja Preussin sodassa (1870–1871) kaatuneiden 58000 ranskalaisenmuistoksi. Kirkko valmistui 46 vuoden työn jälkeen vuonna 1923. Sisältä Sacré-Cœur ei ole niin vaikuttava kuin monet muut Pariisin kirkot, mutta sen edustalta avautuu komea kaupunkinäkymä etenkin auringonlaskun aikaan. Sacré-Cœur kupoli on omaleimainen, munan mallinen. Kupolin näköalatasanne on Eiffel tornin jälkeen Pariisin korkein näköalapaikka. Silmä kantaa kuulaana päivänä noin 50 kilometrin päähän. Kirkossa järjestetään mieleenpainuva laulumessu sunnuntaisin klo 11. Sacré-Cœur sijaitsee osoitteessa Parvis du Sacré-Cœur. Se on avoinna jokapäivä klo 6-23. Pääsymaksu kupoliin ja kryptaan on 5 euroa.

Invalidihotelli

Invalidit, joille tämä hotelli perustettiin 1600-luvun lopulla olivat haavoittuneita sotilaita. Ludvig XIV rakennutti Invalidihotellin vuosina 1671–1678. Siellä asui aikoinaan 6000 sotilasta. He jakoivat kotinsa Ranskan historian suurimman sotilaan Napoleonin kanssa, joka on laskettu viimeiseen lepoon Invalidikirkon kultakupolin alla olevaan kryptaan. Invalidikirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1677 ja kesti 27 vuotta. Kirkko edustaa ranskalaista uusklassismia. Sen upea kullattu kupoli on 107 metriä korkea, ja se näkyy kilometrien päähän. Invalidihotelli on avoinna huhti-syyskuussa joka päivä kko 10–18. Pääsymaksu aikuisilla on 8.5 euroa. www.invalides.org


Kommentit

Nähtävyydet — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>